Rätt kläder för segling

shutterstock_293640860

Det är många som underskattar behovet av rätt klädsel när det kommer till segling, när vädret är perfekt och solen värmer kan man ofta komma undan med lättare klädsel och behöver inte tänka så mycket på skydd. Men både väder och temperatur kan snabbt skifta ute på vattnet, därför är det bäst att vara förberedd på allt som kan ske.

Generellt brukar man säga att man egentligen ska ta på sig mer än man först tror, åtminstone om man är relativt ny till segling. När man är i hamn och försöker uppskatta vad man behöver faller man ofta in i tanken att förhållandena kommer att vara desamma när man väl är ute på vattnet. Men som man kommer ut en bit märker man fort att stänk från vattnet kan lätt göra en blöt och därför även kall.

Regnbyxor är ett av de mest praktiska plaggen för seglare, då det är benen som snabbast blir blöta när det skvätter och har sig, är det riktigt varmt ute går det dock bra att ha på sig shorts. Långärmade tröjor är ofta bättre är t-shirts, inte bara på grund av temperaturen, ute till sjöss är det lätt att bli bränd av solen.

Är man ute före eller efter sommaren är det dags att börja med lager. Först bör man ha en tröja och ett par långkalsonger, som Ullmax, Craft eller liknande. Och absolut inget av bomull. Andra lagret bör vara av något som fleece, detta är bra för att hålla värmen. Yttersta lagret har som uppgift att skydda mot vind och väder, detta löser man lättast med regnkläder. Är det dock 14 grader eller kallare i vattnet ska man alltid ha en torrdräkt på sig. Och glöm inte handskar och mössa.